مدیر نظارت بر غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: سبوس موجود در نانها سرشار از ویتامین "بی" است و به سلامت دستگاه گوارش کمک میکنند.
به گزارش ایرنا؛ دکتر محمد کاظم زاده با بیان اینکه سبوسهای موجود در نانها برای بدن بسیار حائز اهمیت است اظهار داشت: مردم در انتخاب نانهای مصرفی خود بیشتر دقت کنند چراکه کمبود سبوس موجود در برخی از نانها موجب بیماریهای قلبی و عروقی، بالا رفتن کلسترول خون، مشکلات گوارشی از جمله کاهش جذب مواد غذایی در دستگاه گوارش و چاقیهای شکمی میشود.
وی اضافه کرد: نانهایی دارای سبوس بیشتر، نسبت به نانهای سفید و کم سبوس، ویتامینها و مواد تغذیهای بیشتری دارند و نانهایی که فرصت برآمدن بهتری دارند و در آنها از جوش شیرین که به طور کلی از نظر این معاونت استفاده آن ممنوع است، استفاده نمیشود نسبت به دیگر نانهای کم سبوس مانند انواع نانهای لواش و باگت از اهمیت بالاتری برخوردار هستند.
مدیر نظارت بر غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: باید توجه داشت که از دیدگاه بیشتر مردم نانهای سفید نان مرغوبی به حساب میآیند، اما نانهای سفید از میزان سبوس کمتری برخوردار هستند و نسبت به نانهای سبوس دار، از درجه اهمیت غذایی کمتری برخوردارند.
کاظم زاده اظهار داشت: به طور کلی نانهای سفید و روشنتر سبوس کمتری دارند و هرچه میزان سبوس کمتر باشد مزایای مفید نان کمتر میشود.
وی با بیان اینکه نانهای بهداشتی تیره تر، مرغوبیت بیشتری دارند و از سبوس بیشتری برخوردار هستند، به مردم توصیه کرد: با مصرف نانهای سبوس دار، میزان فیبر بالاتری را دریافت کنند چراکه فیر بیشتر مساوی با دریافت ویتامین "بی" بیشتر است؛ همچنین فیبر بیشتر موجب سلامت سیستم گوارشی میشود.
مدیر نظارت بر غذای دانشگاه علوم پزشکی گفت: هیچگونه سبوسی در نانهای باگت و نانهای سفید به کار نرفته است بنابراین بهتر است که کمتر مورد استفاده قرار گیرند.
کاظم زاده گفت: درصد کم سبوس در نانها موجب بیماریهای مزمن و طولانی مدت در افراد میشود.
وی همچنین مزایای مهم سبوس را کاهش سرطانهای دستگاه گوارش و کلرکتال اعلام و تاکید کرد: این بیماری به سرعت پیش رونده بوده و خطر زیادی را برای انسان دارد با این وجود سبوس موجود در نانها میتواند موجب کاهش یبوست و کاهش ابتلا به این بیماری شود.
مدیر نظارت بر غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: فیبر موجود در سبوس نانها موجب جذب آب بیشتری در بدن میشود و میزان مواد زائد بدن را دفع میکند که همگی از موارد مهم و مفید استفاده از سبوس موجود در نانها است.
کاظم زاده ادامه داد: نبود سبوس کافی در نانهای طبخ شده در نانواییها موجب بروز عوارض مختلف گوارشی نظیر سوء هاضمه، سنگینی شکم، احساس هضم نشدن غذا، افزایش چربی خون، تنگی عروق و پلاکهای قلبی و عروقی شده و آترو اسکلروزید هم به طور غیر مستقیم از آثار استفاده نکردن از سبوس گندم است.
وی افزود: بیماریهای متعدد و کمبود ویتامینها بدلیل استفاده نکردن از مقدار متعارف سبوس در نان نانواییها است همچنین استفاده از جوش شیرین در طبخ نان که غیر قانونی است تبعات منفی همچون کمبود آهن، منیزیم و پتاسیم را به دنبال دارد.
مدیر نظارت بر غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی با تاکید بر اهمیت فرهنگ سازی استفاده از نانهای تیره که دارای سبوس بیشتری هستند بیان کرد: مردم باید اطلاع کافی در زمینه عوارض استفاده نکردن از نانهای سبوس دار و کمتر استفاده کردن از نانهای سفید به دلیل نداشتن سبوس، فیبر و و یتامینهای لازم را داشته باشند.
کاظم زاده نانهای لواش و انواع باگت را جزء نانهای سفید دانست و اضافه کرد: در بین دیگر نان ها، سنگک از اهمیت بیشتری برخوردار است، چون میزان سبوس آن بیشتر است.
وی از مردم خواست نانهای بدون هرگونه کنجد یا سبزی استفاده نمایند، زیرا دیده شده که در مواردی کنجدها و سبزیهای استفاده شده در نانها آغشته به کپک و غیر بهداشتی هستند.
کاظم زاده ادامه داد: همچنین در مورد استفاده از نانهایی که به روش سنتی طبخ میگردد باید دقت کافی داشت که از مکانهایی خریداری و تهیه شوند که دارای برچسب و آرم سیب سلامت که نشان سلامت محصولات غذایی سازمان غذا و دارو است، باشد؛ زیر نانهای محلی که نشان سلامت ندارند میتوانند آلوده به انواع آسکاریسم باشند که به راحتی به بدن انسان منتقل میشوند.