دخل و تصرف غیرمجاز و تغییر کاربری اراضی محــدوده تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر ممنوع شد. این خبر در همایش حرایم میراث فرهنگی که به مناسبت هفته میراث فرهنگی برگزار شد اعلام و گفته شد که با متخلفان نیز برخورد قانونی می شود.
کد خبر: ۳۹۰۲۲
تاریخ انتشار: ۰۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۴ 25 May 2015
تابناک فارس به نقل از سایت اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی: مدیر پایگاه تخت جمشید در همایش حرایم میراث فرهنگی گفته است: هرگونه دخل و تصرف، خرید و فروش و تغییر کاربری در محدوده حرایم تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر، بدون اخذ مجوز از سازمان میراث فرهنگی ممنوع است.

هشدار نسبت به فرونشست زمین

مسعود رضایی منفرد با تاکید بر اینکه اجازه نخواهیم داد زمین خواری و موج تخریب و تغییر کاربری به حوزه حریم سه گانه تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر سرایت کند گفت: پرونده های حقوقی در مورد تخلفاتی که در این حوزه تاکنون صورت گرفته است تشکیل شده و امیدواریم که با عزم جدی و تعامل جمعی از تخلف ها در محدوده حریم پارسه کاسته شود. مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید همچنین از توجه قوانین یونسکو به تعامل با مردم در فرایند بازنگری حرایم جدید تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر خبر داد و گفت: جدا از توجه اساسی و جدی به جنبه های حفاظتی آثار باستانی و ملی، توجه به عامل مهم تعامل با مردم محلی ساکن در منطقه - که تنها در محدوده حریم های درجه یک این آثار افزون بر 30 هزار نفر هستند - یک اصل است به گونه ای که کشاورزان منطقه که نگاهبان همیشگی و ساکن محدوده حرایم هستند انگیزه و اشتیاق بیشتری در پاسداری از محدوده حرایم و ضوابط داشته باشند. مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، موضوع خشکسالی در استان فارس را بحرانی خواند و گفت: با کاهش سطح آب های زیرزمینی در مرودشت و فرونشست زمین در اطراف تخت جمشید، نقش رستم و برخی روستاهای مجاور، تغییر و اصلاح الگوی کشت ضروری ترین اقدام برای مقابله با این تهدیدات است و مدیریت بحران افت سطح آب های زیرزمینی و مخاطره فرونشست سطح زمین یکی از چالش ها و معضلات مهم کشور ازجمله در مرودشت است.

ابراهیم قزلباش معاون میراث فرهنگی فارس نیز اعلام کرد: فراخوان دهیاران برای حضور در همایش حریم که در تخت جمشید برگزار شد، گامی در جهت آشنایی متولیان حفظ حریم با ضوابط و تحلیل فرصت ها و چالش های پیش روی حریم است. وی افزود: استقرار گشت های حفاظتی میراث فرهنگی در محدوده حریم آثار تاریخی برای صیانت از محوطه ها و آثار کافی نیست و مردم محلی و سازمان های مردم نهاد نیز بهترین نگاهبان برای آثار تاریخی هستند.

یک تا 3سال حبس برای متعرضین به آثار تاریخی

افشین یزدانی، مشاور و مجری بازنگری حرایم نیز در تشریح ضوابط حرایم تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر گفت: مطابق با ضوابط حریم درجه یک، داخل محدوده حریم درجه یک که دارای ارزش تاریخی و واجد آثار فراوان زیر سطحی است، احداث هرگونه ساختمان و تاسیسات، نصب دکل، درختکاری، دیوارکشی، حصارکشی، پی کنی، کندوکاو، تسطیح اراضی، هرگونه عملیات استخراج معادن سنگ، شن و ماسه و خاک رس، دفن و رها سازی زباله و نظایر آن ممنوع است. به گفته او، براساس ضوابط حریم، تغییر کاربری زمین های کشاورزی نیز ممنوع است. اما انجام زراعت سطحی در زمین های کشاورزی که آثاری در آن مشهود نیست و به تایید سازمان میراث فرهنگی نیز رسیده مجاز است. در موضوع ضوابط حریم درجه 2آثار تاریخی نیز اعلام شده که هرگونه تفکیک اراضی و تغییر کاربری زمین های کشاورزی (خارج از طرح های هادی روستایی) در محدوده حریم درجه 2ممنوع است. بر همین اساس ساخت وساز تنها در محدوده طرح های هادی روستایی مجاز است و اقدام به احداث ساختمان های با کاربری خدمات عمومی که ضرورت ساخت آنها مورد تایید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، حداکثر در 2طبقه و با ارتفاع تمام شده 8.5 متر از سطح زمین مجاز است.

یزدانی در همایش حرایم میراث فرهنگی با استناد به ماده 560 قانون مجازات اسلامی گفته است که هر کس بدون اجازه از سازمان میراث فرهنگی یا با تخلف از ضوابط مصوب و اعلام شده از سوی این سازمان در حریم آثار فرهنگی - تاریخی مبادرت به انجام فعالیتی کند که سبب تزلزل بنیان آنها شود، یا در نتیجه آن عملیات به آثار و بناهای مذکور خرابی یا لطمه وارد آید، علاوه بر رفع آثار تخلف و پرداخت خسارات وارده به حبس از یک تا 3سال محکوم می شود.
برچسب ها: تخت جمشید ، نقش رستم
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار