به گزارش تابناک سمنان «جوزغند» شیرینی محلی منطقه نراق است که تهیه آن ۱۵ روز زمان میبرد و به گرانترین شیرینی محلی ایرانی برای سوغات معروف است، قیمت شیرینی جوزغند که بیش از ۲۰۰ هزار تومان بوده و مشتریان ایرانی و خارجی ویژه خود را دارد.
شیرینی جوزغند شهر نراق از توابع دلیجان استان مرکزی در دیماه سال ۹۴ در میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) ایران به شماره ثبت ۱۱۳۰ به تائید رسید.
در فرهنگ «معین» یکی از معانی تعریفشده برای «جوزغند» را «جوز» شفتالوی خشکشده و «غند»، «آگند» یا «آکند» یعنی افکندن آورده است.
«جوزغند» از میوهای به نام هلو که همخانواده «الگ» است یا آلوی بخارا ساخته میشود که طعم ترش و شیرین دارد، مسافرانی هم که در زمانهای گذشته عازم سفرهای زیارتی بودند «جوزغند» را به عنوان توشه راه و یک وعده غذایی کامل استفاده میکردند.
طرز تهیه شیرینی جوزغند نراق کار پرزحمت و با دقتی است و در گذشته به عنوان یک کالای تشریفاتی و لوکس مانند دیگر شیرینیها استفاده نمیشد بلکه به عنوان یک وعده غذایی برای زمانهایی که امکان طبخ غذا فراهم نبود، مورد استفاده قرار میگرفت. به همین دلیل در گذشته هر کس که از شهر مسافرتی هر چند کوتاه داشته مقداری جوزغند همراه خود میبرد.
جوزغند معمولا با هلوی محلی (اَلگ) درست میشود. زنان کوشا و خوش ذوق شهر نراق پوست این میوهها را گرفته، هسته آنها را جدا کرده و آن را با مغز گردوی آسیاب شده، خاک قند، دارچین و هل پُر میکنند. بعد میوه را خشک کرده و به عنوان سوغات محلی میفروشند.
تاریخچه این شیرینی محلی و خوشمزه مربوط به بیش از ۵۰۰ سال است و از دوران صفویه بیشتر مورد توجه قرار گرفت. این تحفه ارزشمند کالری و پروتئین بالایی دارد که چندین ماه میتوان آن را نگهداری کرد.
<video src="https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1399/6/30/12612888_515.mp4" width="100%" height="100%" controls>
لطفا مارا در شبکه های اجتماعی یاری کنید:
اینستاگرام تابناک سمنان
Email: semnantabnak@gmail.com
منبع: yjc